Raportul elaborat de către vicepremierul Gabriel Oprea privind accidentul aviatic din Munții Apuseni este mult mai mare comparativ cu sinteza furnizată presei, conținând și anexe, date, hărți, secrete, a declarat premierul Victor Ponta.
„Raportul e mult mai mare, cu anexe, cu tot. Acolo sunt și date, hărți, secrete”, a spus Ponta.
El a precizat că raportul redactat de Oprea va fi prezentat și duminică în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) și a cerut jurnaliștilor să nu se ia „după aparițiile din presă”, legat de informațiile conform cărora în varianta extinsă a raportului s-ar fi arătat că Ministerul Apărării a determinat distanța dintre ultima poziție cunoscută a avionului și locul prăbușirii, și anume 2.089 metri.
Materialul pus la dispoziția presei în legătură cu accidentul din Apuseni este o sinteză a raportului prezentat de către vicepremierul Gabriel Oprea premierului Victor Ponta, au precizat vineri seară reprezentanții Guvernului la solicitarea MEDIAFAX.
„Materialul pus la dispoziția presei reprezintă o sinteză a Raportului pe care vicepremierul Gabriel Oprea l-a prezentat premierului Victor Ponta pe baza informărilor solicitate de la toate instituțiile implicate și conține toate informațiile publice care nu aduc atingere siguranței naționale”, se arată în răspunsul Guvernului.
Premierul Victor Ponta l-a desemnat, marți dimineață, pe vicepremierul Gabriel Oprea să îi prezinte o informare, până la ședința de miercuri a Guvernului, despre modul în care a acționat fiecare instituție în parte în cazul operațiunilor de luni, după producerea accidentului aviatic din județul Cluj.
Miercuri, premierul a prezentat concluziile raportului, iar un document a fost pus la dispoziția presei. Conform acestuia, ROMATSA nu a manifestat un rol activ în cazul accidentului aviatic din Cluj, nu a luat măsurile necesare pentru stabilirea zonei de căutare a aeronavei, nu a declanșat operațiuni de căutare și nu a cerut sprijinul Centrului de Operații Aeriene din MApN.
Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba.
În urma accidentului, au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.